OYUNCAĞINI MI ALDILAR
Önemli bir üniversite de profesör olan arkadaşım yıllar sonra benim le ilgili ikinci kısa belgeselini çekmiş di.
Aynı yıl açtığım kişisel sergimde filimin ilk gösterimi yapılmış dı.Bu ortak çalışmayı yaz ayları gittiği sahil kasabasında yine filim ve sergi olarak gerçekleştirmek istedi.
Kararlaştırdığımız üzere yola çıkdım.Köy otobüsü ile inip uzakca bir yere taşınan ilçe dolmuşuna yürüdüm.Sırada bekleyenleri görünce randevuya geç kalma endişesi yaşadım.Yolda inenler olur diyen şöför beni su kasasının üstüne oturttu..Bazen böyle durumlara düştüğüm oluyor ve başlıyorum sorgulamaya..Devasa yol çalışmaları 'kime hizmet ediyor bu yollar,ülke mi kalkınıyor 'nedeni ile sallana sallana gidiyorum.Hop !oturup hop !kalkıyorum.Dolabın kulbu bacağıma batmaya başlayınca pantolonum zarar görürse ne yaparım diye düşünmeye başladım..?Hemen görüşmemiz var diye giydiğim siyah ketenim gitti gidiyor..Son zamanlar da kilo aldım ve böyle görüşmeler için kıyafet alamadım.Üstüme de siyah bir şey giyip çıkmışım..Hiç değil se başıma bere almalıymışım..Daha sonra işlerime değil bana bakan kamu çalışanı ressamın ben olduğunu anlayınca bu kadar şaşırmazdı sanırım....Kimsenin inmediği yol uzadıkca uzadı..Yazlık siteler,lüks villalar arasında dolanıp gidiyoruz..
Bizi makamın da ağırlıyan halk dan,doğal biri olan Belediye Başkanı ile projemizi konuşduk.Kendi yaptığım armut pekmezi hediye paketine şöyle bir bakdı ve usulca yere bırakdı..Ressamdan resim yerine pekmez hediye..Resim hediye edilmez der di Fahir Aksoy..
Başkan tatlı tatlı yaşadıklarını anlatıyor..
Şehirden göç edenlerin sayısı arttıkca talepleri doğrultusunda yeni ihtiyaçlar çıkıyormuş..
Çevreciler gelip ,'başkan balık çiftliklerini kapat ,diyorlar mış..
Bunu duyan çiftlik sahipleri ise 'başkan kapatırsan sana bir daha oy yok 'diyerek acı acı niyetlerini belirtiyorlarmış..
Kendisine gelen entellektüel bir gurup ise festival yapılmasını talep etmiş.Festival kapsamın da civar köylerden birinde klasik müzik konseri yapılmış.Başkan da öğreniyor elbette..Bu festival kime hizmet edecek ?Kasabamızı tanıtalım,cahil halk aydınlansın,turizm kalkınsın vs vs..
Yaşlı nineler ve dedeler daha sonra Başkana sitem etmişler.Biz bu gıy gıy dan bir şey anlamadık sözleri ile..Türkü ve sanat müziği bekleyenler den ön sıralarda oturan lar kabalık olmasın diye kalırken arka sıra dakiler birer ikişer dev ağacın altını terk etmişler..Gündüz vakitlerin de keçilerin gölgesinde dinlenen bu ağacın ise mutlu olduğunu sanıyorum.Süt veren hayvanlar ve bitkiler klasik müzik dinletisi ile daha verimli oluyormuş.Dedeler ,nineler zaten verimli bir şekilde yaşamışlar yorulmuşlar onlar artık uşşak makamı dinlemek isterler...
Entellektüeller ise bu halka yaranılmaz batıdan müzisyenler getirdik dinlemeden gittiler diyerek sitem etmişler.. 'Kim ödedi '
Diğerleri anlamadığı için , daha sonra kapalı bir gurup olarak kendilerine özel faaliyetler gerçekleştirmişler.
Yaşadıklarını anlatan Başkan sanırım bizim sergileyeceğmiz çalışmaya güven duydu ve bir yardımcısını bizimle ilgilenmesi için görevlendirdi.Yeni gelişmeye başlayan bu kasabada henüz böyle bir salon olmadığı için ellerinde bulunanı bize sunan görevli burada hafta da iki gün çocuklara yönelik kurs yapıldığını söyledi.
-Benim için sorun değil.Başlarında öğretmenleri var ve çocuk olmaları da ayrıca güzel bir şey diyerek cevap verdim.
Bu çocuklar belki daha önce orjinal tablo görmemişler di.En fazla ürkek parmak uçlarıyla resimlerime dokunurlar dı.
Bunu dedim ama beni çok üzen hatta hüngür hüngür ağlatan bir anımı hatırladım birden..Yıllar önce eve gelen yardımcı kadın ben evde değilken oğlunu da getirmiş yanında..Çocuk duvarda asılı duran yağlı boya tabloyu indirmiş üzerine akrilik boyalarla özgün ve modern bir çalışmasını eklemiş..
Alanında amatör biri olan ve çocuklara ders veren kurs öğretmeni uzun yıllardır kullandığı kamuya ait salonda başka bir alanla ilgili sergi açmak için yer arayan ve aynı kasabada yaşayan ortak arkadaşımıza elimden geleni yaparım demiş daha önce...
Salonu görmeye gittiğimizde onu oyuncağı elinden alınan çocuk gibi biraz kırgın biraz küs gibi görünce çok şaşırdık.
Davranışlarıyla 'burası benim,elimden geleni yaparım yinede vermem,diyordu . Yıllardır çocuklara nasıl ders verdiğini anlatırken öfke,kızgınlık,nefret ne dersen de halini anlatacak bir söz bulamıyorum..Bir hainlik mi söz konusu yoksa,neden?Kime hizmet ediyor,neden kendini baltalıyor olabilir di?
Kamuya ait olan ve yıllardır kullandığı oyun alanına bir haftalığına misafir gelip gidecek olan iki kadın sanatçıydık sadece.
Yıllardır verdiği emeği anlatırken bizim emeğimize saygısızlık yapmaya başladı.
Duvarlarda bulunan fotokopi baskılara el sürmeyeceğini'siz toplarsınız 'diyerek belirtti.Masaları her gün dışarı,içeri taşırsınız,yazı tahtası mı'hayır'düzeni bozamazsınız diyerek yüzümüze tuhaf bir şekilde sırıttı.
Çocukların daha önce güvenlik sorunu olan salona girip zarar verdiklerini anlatırken,ben onun gözlerinin içine içine bakdım ,hani söze dökülmese de bakışların gizleyemediğini anlamak için.
Rahatsızlık veren bakışlarıyla suratıma bakdı.. Saboteyi acaba ondan mı beklemeliyim diye düşünmeden edemedim.
Bana kasti olamaz dı değil mi ,yeni tanıştık.
Salonun yetersizliği,adsız itici enerji den bunaldık.
Arkadaşım, çok üzgün ve bana karşı mahcup..Bırak sanatçılığımızı yaşları ilerlemiş iki kadınız.
Bir gün önce onay vermişken nasıl bir şey onun böyle davranmasına neden olmuşdu acaba?
Sosyal medya sayfasına şöyle bir bakdım.
Nasıl farklı olurum çabasıyla ,gerçekliğini pek de araştırmadan çevre,sanat,toplumla ilgili haberleri kes , kopyala ,yapıştırla paylaşıp aydın biri olarak bozuk düzene başkaldırısını yapmış olduğunu farkettim....
Yaşadığı yerin kamu alanını babasının malı gibi kullanınca kendisinin sanır ,verdiği hizmeti anlatır ama gelen sanatçıya düşmanca davranabilirdi.
Diğerlerinin ne düşündüğünün ne önemi var..
Kendisi ve dostları her şeyi bilen dünyayı kurtaran aydınlar dı ne de olsa..
Sabah erkenden kalkıp dışarı keşfe çıkdım..Çok şık kafe,restoran ve barların arasında yürüdüm.Tepeler de dağınık siteler .Çok ileride lüks bir otel..Kim için..İnsanlar buraya denize girmeye ve akşamları içmeye gelmiş..
Bir yerde oturup çayımı yudumlarken genç kadın uzak bir yerden gelip neden burada kaldığını anlattı..Yerli halkın nasıl düzgün ve ahlaklı olduğuna dair bir şeyler anlattı..
Beni eve bırakan takşi şöförü emekli olduğumu sanarak'kalın burada ' dediğinde gülümsedim..
-Bana göre değil buralar dediğimde ise şöyle bir dikiz aynasına bakdığında şaşırmış olduğunu gördüm..
Ertesi gün oturduğumuz çay bahçesinde kamuya vazgeçtiğimizi bildirirken ne diyelim diye aramızda konuşuyorduk.Arkadaşım benden rica etti 'bir şikayette bulunmayalım,arkadaşımla da daha sonra konuşurum neden böyle davranıyor anlamaya çalışırım 'dedi.Daha o an ikimizde biliyorduk hiç birşey sormayacağını.
Sohpet ederken bir yandan etrafıma bakıp gelen gideni izliyordum.Şehirden göç edenlerin neredeyse tek tip bir görüntüye sahip olduğunu farkettim.Erkekler kırlaşmış at kuyruğu yapılmış saçlarıyla bu izlenimi daha çok veriyordu.
Masaya ne zaman geldi oturdu anlamadım.Esmer teni beni biraz düşündürdü.Öyle sessiz ve usulca konuşuyordu ki ona daha çok dikkat ettim.O gözlerini kırpıştırırken gülümsüyordu.Masaya serdiği boncuk bilezik ve nazar boncuklarından satın aldık.Hastaneden geliyormuş,midesi ağrıyormuş.
-Evde seni rahatsız eden bir şey mi var?
-Evet
-Onu hazmedemiyorsun dedim.
Yine gözlerini kırpıştırarak taaa.. gözlerimin içine baktı.
-Anlatamam anlatılacak birşey değil dedi.
Derin derin bakıştık bir süre ...
Sakın anlatma,duymak istemiyorum..Kayınpederin mi,babalığın mı,oğlun mu bilmek istemiyorum.Git ,git masamdan seni de görmek istemiyorum,senin derdini de duymak istemiyorum.Çaresizliğinde öl boğul,renkli boncuklar diz ; diz de hayatın renklenir belki diyemedim..Tatlı tatlı sohpet ettik onun acısını üstlenmedim..Geldiği gibi sessizce süzüldü gitti.
'Aaaa !bakın kim geçiyor' dediğimde:saçlarını havalı havalı savurdu ve bizi görmezden gelip önümüzden yürüyüp geçdi gitti kurs öğretmeni.Mağrur zafer kazanmış biri gibiydi..
Biz iki kadın da kendi işlerimizi severek yapıyoruz.Beraberce bir şey yaratmışdık.Alanında tecrübeli bir ekip de bizimle çalışmış dı.
Sanat dediğin ne ki?
Her ne kadar kendim için yapıyorsam da,içimde ruhuma şifa,yaşama güzellik katmak isteği ,resimlerimi izleyenlerin mutluluğu şu yaşama geldik gidiyoruzu kolay etmek insanlık vazifemi yapmış olmanın hazzını da yaşatıyor bir yandan.
Neden boyuyor ,çiziyorsun,neden sabahın ikisinde kalkıyorsun,gözlerine yazık değil mi soruları da onlara ait.
Dağlar da ki o muhteşem çizgiler,kavisler..Şifalı rüzgarlar,tatlı tatlı akan derelerin sesi mi resim yaptırıyor..
Yalnızlığın verdiği çaresizlik mi yoksa..Kendi yalnızlığımın derin kalabalığını sanki yaratıcının verdiği kutsal bir görev olarak algılıyorum şimdiler de..
Eh ,be!adam Allah da seni güldürsün.Nasıl güldürmek öyle..Hayat üzüldüğümüzü görünce biraz neşe yollamış..Beklediğimiz yerde biraz tasalı görünüyormuşuz.Arkadaşımla son görüşmeye gidiyor ve üzgün bir şekilde vazgeçtiğimiz için birbirimizden özür diliyorduk..Onunla olaylara benzer bakış açımızı farkettim.Uzun yıllar önce yine bir iki gün çekim için bir araya gelmişdik.Yıllar ikimiz de benzer şekilde olgunluk geliştirmiş.Uzun yıllardır tanışık olan arkadaşımla taksi şöförü birden gülerek sohpete başladılar.Onların bu neşeleri bana da yansıdı ve neye güldüklerini anlamadan gülmeye başladım.Arka koltuğa geçtim.Şoför küçük valizimi yanımdaki koltuğa bırakabileceğimi ama emniyet kemerini takmamı söyledi.Daha yeni ceza ödemiş..Ben niye kendime değil de valize kemer takıldığını düşünüyor kemerin ucunu arıyorum.Nerede bunun ucu?Neye gülüyorlar yahu,şu kemeri bir bulsam da ben de dahil olsam şu neşeli sohpete....Dikiz aynasından bakıp 'bırak kalsın 'dedi..Yani valiz niye bağlanır zaten uçacağı zarar vereceği bir yer yok.O 'tamam bağlama' dedikçe ben uğraşmaya devam ediyorum.Ceza yazdırmıyacağım..'Ya! sana ne ben vereceğim cezayı 'demesi bile beni uğraşımdan vazgeçirmedi..Eğreti bir şekilde bulduğum kemeri valize dolamaya çalışırken,şöför şöyle bir yanlamaya eserime bakdı ve arkadaşıma seninki hala uğraşıyor deyince bana güldüklerini anladım. Daha önce aldığı kadına da köpeğine kemer takmasını söylediğinde 'köpeğim cinsdir ve rahatsız olur kemerden' cevabını alınca 'hanımefendi bağlayın lütfen polis cinsine göre ceza yazmıyor !demiş.Müşteri inerken de anlayışına teşekkür etmiş.Gülmeyi unuttuk diyor..Hiç bir fırsatı kaçırmıyormuş gülmek ve güldürmek için.
Kamu görevlisi salonun bize verileceğini ve o hafda derslerin iptal edileceğini,beni misafir edeceklerini söylerken bize gösterilen saygıdan ötürü olması gerekenin verdiği mutluluğu boş boş yaşadık ..Arkadaşıma söz vermeme rağmen bir iki söz etmezsem kendime saygı duymayacağım edersem yine duymayacağım.Salon güvenliğinin yeterli olmadığı için eserlerimi orada tutamıyacağıma karar verdiğimi söyledim.O beye de söyleyin salonu kendinin sanmasına rağmen açardım demekle yetindim..
Otobüs saatini beklerken yine gelen gideni inceliyorum.Baş örtülü bir kadın garsona çay içmek istediğini söyleyip yan tarafa oturup telefonla konuşmaya başladı.Birden sesi yükseldi ve durağın kalabalığını umursamadan ana avrat küfür etmeye başladı..'Gelmiyeyim oraya,benim param olsa tezgahtar tutarım ,size mi soracağım ulan!diyerek adeta kükredi..
İmrenerek bakdık sanki..Arkadaşım 'şöyle olamadık 'dedi..
Biz zorla değil ,içten gelen bir alttan almayla,insanları incitmek den korkarcasına..Ama anladı ama anlamadı..Ben kalbimi karartmadım ya ona bakarım..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder